Iedere ouder wil dat zijn of haar kind plezier heeft tijdens het sporten of buiten spelen. Het is ook mooi meegenomen als het kind hierbij zoveel mogelijk fysieke en sociale vaardigheden ontwikkelt. Voetballen is de ideale bezigheid om plezier te hebben en deze vaardigheden te ontwikkelen.

De laatste jaren wint voetbal nog steeds flink aan populariteit bij meisjes. Op dit moment is voetbal de derde sport onder meisjes. Alleen gymnastiek en hockey scoren beter. Het EK Vrouwenvoetbal in Nederland heeft hierbij een grote rol gespeeld. Jonge meisjes zagen dat voetballen niet alleen werd uitgeoefend door jongens en zagen het Nederlandse vrouwenelftal in eigen land het EK winnen.

Voor zowel jongens als meisjes is voetbal een sociale en leuke bezigheid. Tijdens het voetballen leren ze hoe ze moeten samenspelen met elkaar. Kinderen vinden het op jonge leeftijd lastig om samen te spelen omdat ze moeten leren om speelgoed te delen. Samenspelen versterkt de sociale vaardigheden van de kinderen.

Naast de sociale vaardigheden zijn er natuurlijk ook fysieke vaardigheden die een kind ontwikkelt tijdens het voetballen. Bij voetballen ontwikkelen kinderen de zogenaamde ‘ABC skills’: agility, balance en coordination (lenigheid, balans en coördinatie). Deze drie ‘skills’ zijn nauw verbonden met de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel in de vroege kinderjaren. Door de vele afwisselingen in het rennen, lijkt het een beetje op een intervaltraining. Verder bestaat voetbal uit schieten, springen en gooien. Door deze vele verschillende inspanningen ontwikkelt het kind zich op verschillende fysieke gebieden.

Bij voetbal is het belangrijk om beslissingen te durven nemen. Wanneer pass ik de bal en naar wie? Schiet ik de bal laag of hoog in het doel? Voetbal zorgt er hierdoor constant voor dat kinderen gedwongen worden om keuzes te maken. Het ruimtelijk inzicht ontwikkelt zich ook erg goed omdat je de gehele tijd in moet schatten waar de bal zich bevindt, hoe snel de bal gaat of waar de bal zou belanden. Hoe meer je voetbalt, hoe beter je ruimtelijke inzicht wordt.

Hoe meer kinderen zich bezighouden met voetbal, hoe meer ze erbij betrokken raken. Ze leren de profclubs kennen en volgen in het weekend de wedstrijden van de competitie. Veel kinderen hebben al snel een lievelingsclub. Dit ligt vaak aan de locatie waar de kinderen wonen. Kinderen die in de buurt van Amsterdam wonen, voelen zich eerder aangetrokken tot Ajax dan bijvoorbeeld tot Feyenoord uit Rotterdam. In onze webshop staan allerlei producten gerelateerd aan voetbalclubs. Zo kan een kind bijvoorbeeld eten van een Ajax bord, voetballen met een Ajax bal en slapen onder een Ajax dekbed. Ook hebben wij een aanbod van grote clubs uit Spanje en Engeland. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ontbreken uiteraard ook niet in ons assortiment.