Tips voor het opruimen van speelgoed!

Bergen speelgoed, je kinderen vinden het maar mooi zoveel speelgoed in huis maar jij wordt er helemaal flauw van. Jij ruimt het dag en nacht op en de volgende dag liggen er weer brandweerwagens en barbiepoppen in de woonkamer en in de keuken. Je wilt graag minder speelgoed in huis hebben zonder je kinderen daarmee te kwetsen. Laat je kinderen beseffen dat ze met minder speelgoed net zo leuk kunnen spelen als met de speelgoedberg die ze nu hebben. Hieronder volgen een aantal tips om je te helpen met opruimen van speelgoed.

Eén erin, dan het andere eruit

Je kinderen willen graag een nieuwe actiepop, speelgoedauto of een nieuwe puzzel. Jij denkt, liever niet dan heb ik nog meer speelgoed in huis. Maar onze tip aan jou is, een nieuwe barbiepop erin dan ander speelgoed eruit. En dat vertel je, je kinderen op een rustige en begrijpelijke manier. Je kinderen zullen eerst boos en verdrietig zijn dat ze iets moeten weg doen, maar zijn het na een tijdje alweer vergeten. Laat je de kinderen wel zelf kiezen welk speelgoed de deur uitgaat om betraande gezichtjes te voorkomen.

Het ruilen van speelgoed is een slim idee. Moeders van de school, de buren of familieleden die ook kleine kinderen in huis hebben willen op den duur ook afwisseling in het speelgoed. Je bent er geen geld aan kwijt, je hebt ook niet ineens meer speelgoed in huis maar je ruilt gewoon de barbiepop van je dochter tegen een leuke K3-tas van de buren. Bij deze tip is het ook verstandig om je kind zelf te laten beslissen wat ze weg willen doen. Als je kinderen ‘dubbelen’ hebben of gewoonweg van één soort speelgoed teveel hebben kunnen deze ook geruild worden of worden weggegeven aan een kringloopwinkel of goed doel. Kinderen vinden het fijn om te weten dat hun speelgoed op een goede plek terecht komt.

Laat je kind geld verdienen

Als je kinderen al wat ouder zijn realiseren ze zich misschien sneller dat ze teveel speelgoed hebben, ze spelen vaak met hetzelfde en het overige speelgoed is niet interessant. Is dit het geval, wijs je kinderen dan hierop en stel voor om dat speelgoed te gaan verkopen. Ze zullen dit lastig vinden omdat ze niet graag hun speelgoed weg doen. Neem hier samen met kinderen de tijd voor om ze te laten beseffen dat ze met minder speelgoed net zo gelukkig zijn.

Ga samen met je kinderen op een rommelmarkt staan en laat ze daar het speelgoed verkopen, de kinderen verdienen er een zakcentje mee en je hebt ook nog eens een gezellige dag samen. Je kinderen zullen gaan stralen als ze zien dat hun speelgoed op een goede plek terecht komt, want dat is uiteindelijk wat ze willen. Het heeft al enige moeite gekost om ze te overtuigen dat speelgoed verkopen een leuke manier van centen verdienen is. Rommelmarkten vinden vaak plaats als er ook andere evenementen zijn, zoals mei-markten, Koningsdag of jouw gemeente organiseert een speciale dag. Aan het einde van deze dagen hebben je kinderen een leuk bedrag binnen en zijn ze tevreden met het resultaat. Laat zien dat je trots op ze bent omdat jullie samen het speelgoed hebben opgeruimd en dat ze zelf hun geld hebben verdient. Wie weet gaan jullie dit in de toekomst nog wel vaker doen!