Speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind

Je wilt natuurlijk graag dat je kind zich goed ontwikkelt. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk bij kinderen. Het ene kind kan wat moeite hebben met de grove of fijne motoriek terwijl het andere kind alles heel snel onder de knie heeft. Speelgoed is een goed middel voor je kinderen om de fijne en grove motoriek te ontwikkelen. Ook helpt speelgoed bij het ontwikkelen van de zintuigen van je kind. Bij grove motoriek bedoelen we de bewegingen die je kind met het hele lichaam maakt, zoals zwaaien met zijn/haar armen of trappen met de beentjes. De fijne motoriek zijn de bewegingen met handen en vingers zoals dingen vastpakken of goed kunnen grijpen. Bij de fijne motoriek zijn de zintuigen erg belangrijk, het gaat om hand- en oogcoördinatie. Een baby grijpt mis maar een peuter of kleuter zal zijn speelgoed op kunnen pakken wanneer hij of zij er naar kijkt.

Verschillende soorten speelgoed bij elk levensjaar

Wanneer je kind met speelgoed speelt, ontwikkelt hij/zij het denkvermogen. Ze leren om voorwerpen te pakken en te ontdekken. Ze leren dat als ze wat doen, dat het ook weer gevolgen heeft. Door te spelen met speelgoed komen je kinderen in beweging en oefenen ze hun motoriek. Voor baby’s is het goed om te beginnen met speelgoed waar ze naar kunnen kijken, aan kunnen voelen of naar kunnen luisteren. Ook willen baby’s graag van alles in hun mondjes stoppen, het is dan ook belangrijk dat je kindje het speelgoed in zijn mond kan stoppen. In de eerste zes maanden ligt een baby veel op de rug of op het buikje, daarom is het goed dat je speelgoed in huis hebt waar baby’s naar toe kunnen reiken. In het tweede halfjaar zijn blokken om op te stapelen zeer interessant, meestal kan je kindje nu al zelfstandig zitten en gaat dat een stukje makkelijker.

Je kinderen groeien gezond op met speelgoed

Peuters leren en spelen met hun bewegende lichaam om de omgeving te leren kennen. Ze lopen steeds beter en gaan ook al rennen. Ze beginnen al met ballen te schoppen of misschien wel in klimrekken te klauteren. Vooral peuters leren door imitatie, ze vinden het leuk om papa of mama na te doen. Fantasie en de werkelijkheid kunnen bij een peuter nogal door elkaar lopen, soms vinden ze het lastig dat een ander met hun speelgoed speelt maar ze willen natuurlijk wel samen spelen. Wanneer je kind al wat ouder is en naar de basisschool gaat leren ze daar lezen, rekenen en schrijven. Als ouder zijnde kun je hier goed op inspelen, koop bijvoorbeeld een alfabet puzzel of een denkspelletje. Zo gaat je kind nadenken en zien ze de gevolgen als er een keuze wordt maakt. Het is voor kinderen soms lastig om toe te geven dat ze verloren hebben, ze willen het liefst allemaal winnen. Verliezen is niet erg, iedereen leert er van. Wanneer je kind moeite heeft met rekenen of tellen, kun je met hem of haar spelletjes doen die dit verbeteren. Je kind leert hiervan en haalt waarschijnlijk betere resultaten op school, wat voor de ouders ook weer leuk is.