Tegenwoordig zien we steeds vaker dat kinderen met een tablet of de smartphone van de ouders in de buggy zitten of als speelgoed zien. De tijd dat LEGO helemaal cool was om van alles mee te bouwen en te spelen lijkt wel voorbij te zijn. Kinderen vragen steeds minder vaak na schooltijd of ze nog even mogen samen spelen omdat ze dan niet van de tablet gebruik kunnen maken. De generatie die nu met de tablet opgroeit en dat als speelgoed ziet wordt ook wel de generatie schermzombies genoemd. Mobiele telefoons, laptops en tablets ‘vergiftigen’ kinderen volgens onderzoek van Britse artsen.

Gevolgen van veel tablet gebruik

Sinds 2015 stijgt het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed te kunnen zien van een afstandje. De oorzaak is veel binnen zitten, voor de computer, televisie, telefoon en tablet. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben onderzoek gedaan onder 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar. Deze kinderen zijn gevolgd vanaf de zwangerschap, hieruit bleek dat kinderen van 6 jaar die meer dan 2 uur per dag bezig zijn met o.a. computerspelletjes vaker bijziend zijn. De ogen van kinderen blijven nog een lange tijd doorgroeien, wanneer een kind eenmaal bijziend is blijven de ogen doorgroeien in de verkeerde vorm. Op deze manier krijgen kinderen slechte ogen wat later kan leiden tot slechtziend wat niet weg te werken is door een laserbehandeling.

Risicovol leren spelen

Een ander veelvoorkomend voorbeeld is dat ouders vaak te bang zijn om hun kinderen te laten gaan tijdens het spelen. Hoe vaak horen we wel niet op straat: ‘Niet rennen, niet rennen! Pas op. Kijk je wel uit? Doe voorzichtig!’ Wanneer je als ouder te vaak dit soort zinnen roept, leert een kind niet om op zichzelf te letten. Veiligheid NL heeft daarom een campagne opgesteld om ‘risicovol te leren spelen’. Laat je kind een keer een vuurtje maken, van de berg af fietsen of met een zakmes spelen. Veiligheid NL stimuleert dan ook om kinderen met risico’s om te leren gaan, bij risico’s ga je kinderen begeleiden anders leren ze het nooit zelf. De campagne is bewust nu opgestart omdat de zomer er weer aankomt en we hopen kinderen meer buiten te zien spelen en weg te trekken achter alle apparaten.

Laat je kind spelen, weg met de tablet

Het is juist heel belangrijk om meer buiten te spelen, als er echt wat zou gebeuren dan weten kinderen de ouder wel te vinden. Als ouder kan je heel gemakkelijk samen buiten spelen dit schept een band en er zijn behoorlijk wat dingen om samen te doen, denk bijvoorbeeld aan skaten. Door buiten te spelen met je kind krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht en leren risico’s beter inschatten. Bovendien krijgen steeds meer kinderen te maken met overgewicht wat al snel kan komen door het vele binnen zitten. Laat je kind een keer met een zakmes spelen, kijk vanaf een afstandje mee en houd je in. Door altijd maar ‘pas op’ te roepen maak je kinderen eerder bang voor risico’s. Ga samen met je kind in bomen klimmen, vertel hoe je kunt het beste in de boom kan klimmen maar laat je kind het wel zelf doen. Ook door om te gaan met een zakmes kan een kind altijd alert zijn met een mes doordat hij denkt ‘een mes kan scherp zijn, daar moet ik voorzichtig mee omgaan’. Ga nieuwe activiteiten proberen met je kind, hierdoor wordt een kind mentaal en fysiek sterker.